Сила Краснолюдків

Так склались обставини, що не мо бути в Україні, але  вчора почула дуже добру думку, креатив там де  я є))) отож..

Так життя закинуло, шо зараз живу у Вроцлаві, місту відомому краснолюдками, всі з ними фоткаються, шукають їх по місту, а звідки вони взялись мало хто знає

З огляду на останні події боюсь, щоб не було радикальних провокацій і дій… по максималістському звичайно хочеться революції в «старому» стилі… трактор замість тачанки.. це канєшно номер.. але по іншому починаєш реагувати, коли розумієш шо твої кохані, друзі і так далі можуть просто постраждати в таких діях… і цього ой як не хочеться…

Влада в нас звичайно… ладно краще лишити без коментарів…

Так ось короткий план того що хочу описати тут

–          Способи ннасильницьких протестів

–          Досвід Вроцлава і красналів

–          Маніфест соціалістичного  сюреалізму

СПОСОБИ НЕНАСИЛЬНИЦЬКОГО ПРОТЕСТУ Й ПЕРЕКОНАННЯ

Офіційні заяви: публічні виступи /листи на підтримку або із засудженням / заяви офіційних інституцій / відкриті звернення / заяви про наміри / колективні петиції.

Повідомлення для широкого загалу: створення споганів, карикатур, символів, банерів, постерів та інших візуальних повідомлень / випуск листівок, книжок, газет і журналів /звернення по радіо й телебаченню / написи на землі та в повітрі / гумористичні скетчі й жарти / виконання тематичних вистав та музичних п’єс / співи.

Дії в інтересах групи осіб: делегування довіреної особи в законодавчий орган /сатиричні премії/лобіювання інтересів групи / пікетування / сатиричні псевдовибори.

Символічні публічні акції: демонстрація прапорців та символічних кольорів / носіння певних символів / молитви та вшанування / роздавання символічних речей / оголення на знак протесту / знищення власного майна / символічне запалення смолоскипів, ліхтарів чи свічок/демонстрація портретів / створення малюнків на знак протесту /установка нових вуличних знаків та назв / повторення символічних звуків / символічне висловлення претензій / грубі жести.

Тиск на конкретних осіб: переслідування чиновників по п’ятах / глузування з офіційних осіб / братання із силовиками / постійний нагляд за певними об’єктом чи особою.

Процесії: марші, паради, релігійні ходи, паломництва, автопробіги.

Вшанування померлих: політична жалоба / символічний похорон / паломництва до місць поховання.

Збори громадян: збори на висловлення протесту чи підтримки / замасковані мітинги протесту, публічні лекції

Скасування чи відмова: демонстративне залишення приміщення / зберігання тиші / відмова від почестей /обертання спиною де людини або об’єкта.

СПОСОБИ НЕУЧАСТІ У ГРОМАДСЬКИХ ДІЯХ

Бойкотування конкретних людей: стандартний бойкот / відмова від подружніх обов’язків відмова від спілкування з кимось / припинення церковної служби чи іншого публічного заходу, коли ї відвідує певна особа.

Відмова брати участь у громадських заходах, звичаях чи в роботі закладів:перенесення на невизначений громадських та спортивних заходів / бойкот суспільних подій / страйк студентів / нехтування отриманими розпорядженнями / призупинення членства у громадських організаціях.

Усунення себе з суспільства: відмова залишати домівку /абсолютна відмова співпрацювати в будь-чому / втеча робітників із підприємства / перехід на незаселену людьми територію / протестна еміграція.

Споживчі протести: відмова від певних продуктів / аскетизм / відмова платити орендну плату.

Протести виробників, продавців та власників: відмова продавати товари чи здавати їх в оренду / зупинка виробництва власником / відмова у промисловій допомозі.

Протести власників та розпорядників грошей: зняття депозитів відмова платити гонорари відмова сплачувати борги та відсотки, відмова сплачувати податки, відмова від державної зарплатні.

Страйки працівників: коротка пауза у виробництві / професійний страйк / страйк із солідарності зниження темпу роботи / робота з чітким дотриманням офіційних інструкцій, що сповільнює або блокує процес невихід на роботу через вигадану хворобу / демонстративне звільнення з роботи загальний страйк усіх індустрій / призупинення всієї економічної діяльності.

Відмова підтримувати владу: публічна відмова в лояльності до влади / створення текстів та виголошення промов, що закликають до опору / бойкот роботи в державних установах / бойкот підтримуваних державою організацій / зняття знаків власності та вуличної розмітки / невизнання призначених державою посадовців / вимога розпустити державні інститути.

Вплив без прямої непокори: неохоче та повільне виконання наказів / непокора за відсутності прямого нагляду / відмова розходитись після офіційного завершення мітингу чи зборів / відмова набирати людей в армію / переховування людей / виготовлення фальшивих документів / відмова виконувати “несправедливі” закони.

Акції держслужбовців: відмова підтримувати конкретних урядовців / блокування поширення інформації й передачі команд, умисна неефективність роботи / непокора працівників судової системи / заколот.

СПОСОБИ НЕНАСИЛЬНИЦЬКОГО ВТРУЧАННЯ В СИТУАЦІЮ

Психологічне: самоспалення, утоплення й подібне / голодування / зворотний суд: позов звинуваченого до тих, хто його звинуватив / психологічне виснаження опонента.

Фізичне: умисне стояння чи сидіння / відмова залишити транспорт/мирне входження в заборонену зону / перешкода власним тілом насильству над іншою людиною / блокування чогось власним тілом / ненасильницька окупація території.

Соціальне: перевантаження приміщень / блокування доріг / нескінченне проголошення промов / створення альтернативних систем комунікацій / створення альтернативних соціальних інститутів.

Економічне: відмова залишати робоче місце / ненасильницьке захоплення землі / відмова від встановленої державою економічної блокади / політично вмотивоване створення підробок / масова закупівля стратегічно важливих товарів / політично вмотивоване надання переваги певним виробникам і створення альтернативних ринків, транспортних систем та економічних інститутів.

Політичне: перевантаження адміністративної системи / викриття секретних агентів / прагнення бути ув’язненим / подвійний суверенітет і створення альтернативного уряду.

Джерело: Texty.org.ua

А тепер про красналів)

gnom

« У Польщі тільки в трьох місцях людина може відчувати себе  вільно : в церкві, іт то тільки молячись, у в’язниці, але нев сі туди мо попасти, і на вулиці» Вальдемар Майор Фрідріх

Це його слова підчас комуни у Вроцлаві… і шось меі вони сильно перегукуються з теперішніми подіями…

завдання яке  стояло перед жителями Вроцлава наприкінці 1980-х: перетворити похмуру соціалістичну реальні­сть на карнавал. Під час воєнного стану, що був запроваджений генералом Ярузельським, кілька молодих людей почали виводити на стінах: «Свободу політичним в’язням та рабині Ізаурі», – а також інші іронічні антикомуністичні заклики. Правоохоронці старанно їх замальовували. Отож невдовзі весь Вроцлав був поплямований різнокольоровою фарбою. Уже незабаром поверх плям почали з’я­­­влятися зображення красналів. А ще згодом люди в помаранчевих каптурках почали влаштовувати вуличні хепенінги «Допоможи міліції – побий себе сам!» чи публічну роздачу дефіцитних у ПНР рулонів «срайтасми» під гаслами: «Ділимося справедливо! Нехай справедливість розпочнеться з туалетного паперу».

Як наслідок, із рації міліціонера можна було почути: «Що там у вас?» – «Гноми». – «Лейтенанте, ви там що, збожеволіли?!» – «Ні, на вулиці справді гноми. Ми їх затримали». – «Мабуть, хильнули зайвого?» – «Ні, взагалі не пив!» – «То як же побачили гномів?» – «Це перевдягнуті студенти!»

Помаранчева альтернатива – легендарний мистецько-політичний рух 80-років у Польщі (виник під час військової диктатури генерала Войцеха Ярузельського). Виник у Вроцлаві під проводом Вольдемара (Майора) Фидриха, найбільш активним був також у Лодзі та Варшаві

Відбувався у формі акцій та гепенінґів, які висміювали комуністичну систему, цензуру і владу. Разом із “Солідарністю” доклалися до повалення комуністичного режиму в Польщі і в цілій Східній Європі, а також до повалення Берлінського муру.

Символом Помаранчевої Альтернативи став гном-краснолюдок. У Польщі в період воєнного стану антиурядові написи на стінах були виявом протесту проти режиму. Влада замальовувала ці написи. І тоді на цих плямах з’являвся гном. Таким чином, гномики ще більше привертали увагу до того, що намагалася приховати влада. Ці графіті здобули величезної слави. Їх було мальовано тисячами в різних містах Польщі. Це з упевненістю називають найбільшою виставкою малярства у Польщі, адже їх бачили кілька мільйонів людей.

Деякі з акцій Помаранчевої Альтернативи:

Кінець “(у)палам“
Примітка: upały (читається „упали”) – спека
pały (читається „пали”) – кийки
Геппенінґ проти заборони малювати на стінах. Для цього гепенінґу було створено спеціальні футболки. Літерки на футболках могли змінюватися за бажанням учасників гепенінґу. Таким чином, коли літера “U” пересувається, заклик “Кінець спеці” змінюється на “Кінець дубинкам”.

Свято Жовтневої Революції
Під час відзначення 70-тої річниці російської Жовтневої революції у Вроцлаві 2000 осіб, одягнених у все червоне, кричали “Хай живе революція”. Начальник міліції кричав у мегафон “Хапайте червоних”.

Ми можемо підтерти й урядові
Займалися учасники “Помаранчевої альтернативи” й теорією. Був розроблений “інтелектуальний” маніфест, в якому йшлося про те, що “соціалізм, із його екстравагантним розподілом товарів, з його ексцентричною соціальною позицією, висунув на перший план мрію людей про туалетний папір”.
Закінчувався маніфест тезою, що “ми можемо підтерти й урядові”. Отож під гаслом: “Хай справедливість почнеться з туалетного паперу!” учасники акцій роздавали перехожим на вулицям шматки дефіцитного за комунізму товару першої необхідності.

“Наше завдання, – роз’яснювали активісти Помаранчевої Альтернативи, – руйнувати стереотипи. Це можуть бути норми поведінки чи кліше у мистецтві. Страх – це певна норма, тупість – це певна норма…”
особисто покишо я нарахувала понад  40 акцій від ПА , їхній креатин просто вражає…

І в рамках останніх подій, дуже такі штуки потрібні..адже.. люди вимучені, стояти на майданах…. Студенти народ креативний…

«Майор» Фрідріх, прізвисько дістав коли його викликали в комендатуру, забирати в армію, він вбрався в костюм майора Художник не мав ані найменшого бажання проходити військову службу, виявивши в такий спосіб свій нібито великий ентузіазм, що було розцінено як розумова неадекватність. Коли його попросили виявляти повагу до керівництва, він почав звертатися до співрозмовника як до полковника, називаючи при цьому себе майором. Звідти походить його псевдонім, який залишився й донині…

далі буде

Leave a comment